Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

MILJA LAURILA
To remember
9.3. – 28.3.2010
Uusi Kipinä, Kenno, Kymintie 1, Lahti


Galleria Uusi Kipinä täyttyy maaliskuussa muistoista, kun Lahden valokuvataide ry:n kutsuma Milja Laurila tuo esille valokuvanäyttelynsä To remember. Laurilan teoksissa eri aikoina otetut kuvat yhdistyvät toisiinsa. Kuvista muodostuu hauras kertomus, yksittäisten muistojen palapeli.

"Kun isäni kuoli ollessani 11-vuotias, pyyhin siihenastisen elämäni mielestäni. En halunnut muistaa. Valokuvissani mennyt yhdistyy nykyhetkeen päällekkäisvalotusten avulla. Minulle on tärkeää, että kuvan eri elementit ovat filmin pinnalla konkreettisesti yhtä. Työskentelytavan mukanaan tuoma ennalta-arvaamattomuus, kuvien utuisuus ja haalea värimaailma vastaavat kokemustani muistamisesta. Valokuvani ovat muistikuvien sijaan pikemminkin unohduksen kuvia - muistoja, joita en kykene tavoittamaan."

Näyttelyyn liittyy myös Mustan Taiteen julkaisema kirja 355 muistoa, Kaksiosainen kirja sisältää valokuvien lisäksi tekstin, jossa Laurila laittaa yksittäiset muistonsa järjestykseen. Tarkoituksena on kirjoittaa ylös kaikki, mitä muistaa, alkaen numerosta yksi.

"Teos 355 muistoa on yritys tavoittaa muistot haparoivien kuvien takaa. Tarkoituksena oli kirjata ylös kaikki, mitä muistan lapsuudestani. Tehtävä osoittautui vaikeaksi: muistoja pulpahteli esiin sieltä täältä, ja lapsuuden muistojen sekaan ilmaantui myös aivan äskettäisiä tapahtumia. Pohdin teoksessani sitä, voiko muistojaan hallita ja onko niillä järjestys. Mikä on kuvan ja sanan suhde? Voiko muisto olla väärässä? Voiko eletyn elämän jäsentää uudelleen?"

Milja Laurila (s. 1982) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka suorittaa parhaillaan MA-opintoja Taideteollisessa korkeakoulussa. To remember on Laurilan viides yksityisnäyttely. Hänen teoksiaan on ollut nähtävillä useissa eri ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla.

Kuvat:
To remember (beach), 2005
To remember (christmas), 2005
To remember (bedroom), 2005
To remember (kiss), 2005
To remember (mother), 2005

/files/gimgs/12_torememberbeach.jpg
/files/gimgs/12_torememberchristmas.jpg
/files/gimgs/12_torememberbedroom.jpg
/files/gimgs/12_torememberkiss.jpg
/files/gimgs/12_laurila1iso.jpg