Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

WASTESCAPES – ANU AKKANEN

Lahden valokuvataide ry:n kutsunäyttely

5.-23.9.2012
Galleria Uusi Kipinä, Kenno
Kymintie 1, 15140 LahtiMuutama vuosi sitten kun seisoin kameroineni Edelfeltin maisemassa, Haikkoon uljailla kallioilla, koin melkoista tyhjyyttä ja kyvyttömyyttä. Ajattelin, että nyt minun tulisi nähdä objektini läpi tämän paikan merkityksellisyys. Mutta maisema ei tuntunut missään. Kuvaamisesta ei tullut mitään: tunsin olevani henkisesti liian kaukana edessäni avautuvasta maisemasta.

Olin nähnyt saman klassisen maiseman monesti tauluissa, korteissa ja julisteissa. Ajatuksissani se oli jonkinlainen täydellisen maiseman kuva, jonka yli enkä ohi päässyt. Asia jäi vaivaamaan minua.
Maiseman kuva alkoi kiehtoa minua, vaikka en ollut koskaan aikaisemmin ajatellut sitä kuvaajan näkökulmasta. Lähdin siis aivan tietoisesti metsästämään omaan maisemaani – sellaista, jonka tuntisin olevan todellisuutta itselleni nyt.

Oman maisemani metsästys ei ollut helppoa: kiersin paikkoja, kuvasin yöllä, kaduilla ja puutarhassa, valaisin, lavastin - en löytänyt etsimääni.

En ihan tarkalleen muista miten päädyinkään ottamaan kameran mukaani kaatopaikalle. Kehitettyäni ensimmäiset filmit koin todellista löytämisen riemua: olin saanut tallennettua filmiini jotain mitä olin hakenut.

Maisemissani koin paikan absurdisuuden ja samalla sen kauneuden ristiriitaa – olin tullut maisemaan, jossa tunsin olevani läsnä. Kaiken sen muoviroskan ja haisevan jätteen keskellä edessäni oli maisema, joka ei teeskennellyt - eikä minunkaan tarvinnut.

Kiersin eri kaatopaikkoja reilun kahden vuoden ajan. Kuvat ovat kuvattu keskikoon kameralla, Mamiya RZ:lla, mustavalkofilmille, jonka jälkeen filmit ovat skannattu. Kuvia on käsitelty digitaalisesti perinteisestä laboratoriotyöskentelyä vastaava määrä. Kuvat ovat kuitupaperille tulostettuja pigmenttivedoksia.

Wastescapes-sarja oli esillä ensimmäistä kertaa esillä Valokuvakeskus Perissä vuonna 2010 (Wäinö Aaltosen museo, Turku). Nyt Lahdessa nähtävät maisemat ovat pääosin koottu Turussa esillä olleesta teoskokonaisuudesta.


/files/gimgs/102_ikkunanetti.jpg
/files/gimgs/102_kuujpgnetti.jpg