Lahden valokuvataide ry

Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1, 15140 Lahti

Instagram
Facebook

© 2007-2022

CLIMATE UTOPIAS 2021

Climate Utopias oli kuvataidefestivaali, jonka Lahden valokuvataide ry järjesti marraskuussa 2021 osana Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -teemavuotta. Festivaalinäyttely levittäytyi Lahden keskustaan 15.–30.11.2021. Kaikkiin festivaalin tapahtumiin oli vapaa pääsy.

Ekokriisi on vakiinnuttanut asemansa julkisessa keskustelussa, mutta ilmastonmuutoksen ja luontokadon värittämät tulevaisuuskuvat vaikuttavat synkiltä ja väistämättömiltä. Sanotaan, että länsimaisissa yhteiskunnissa ihminen voi helpommin kuvitella maailmanlopun, kuin vaihtoehdon kapitalistiselle järjestelmälle. Maailmanlaajuinen pandemia on kuitenkin osoittanut, että nopeat rakenteelliset muutokset ovat mahdollisia silloin, kun se on välttämätöntä.

Voimme rakentaa vain sellaisen tulevaisuuden, jonka pystymme kuvittelemaan. Siksi järjestimme festivaalin, jossa on tilaa unelmille ja kuvittelulle. Climate Utopias esitti teoksia monipuoliselta joukolta erilaisia tekijöitä, jotka tutkivat teknologian, kulttuurin ja luonnon välisiä yhteyksiä, sekä niiden mahdollisuuksia tulevaisuuden ekologisessa jälleenrakennuksessa.

Esitettyjä teoksia yhdistää ajatus siitä, että meidän on haastettava nykyisiä käsityksiämme tulevaisuudesta, jotta voimme sopeutua elämään maapallon kantokyvyn rajoissa. Festivaali rakensi keskustelua teoksien välille ja pohti utopioiden muutosvoimaa niin paikallisella tasolla, kuin globaalisti.

Climate Utopias 2021 -festivaalille avoimen haun kautta valitut taiteilijat olivat Nuño de la Serna (Espanja), Miia Autio (Suomi), Ismail Odetola (Nigeria), Jukka Silokunnas (Suomi), Sophie Allerding (Brasilia/Saksa) sekä työpari Minna Rainio & Mark Roberts (Suomi & Iso-Britannia). Valitsijaraadissa toimivat festivaalin taiteellinen johtaja Henri Airo, Aalto-yliopiston taiteen ja median professori Laura Beloff, valokuvataiteilija Jonne Heinonen sekä Maa- ja metsätalousministeriön ilmastonmuutoksen sopeutumisen asiantuntija Karoliina Pilli-Sihvola.

Festivaalin järjestäjänä toimi Lahden valokuvataide ry ja sitä rahoitti Kestävä Lahti -säätiö, Finnfoto ry, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto sekä Lahden valokuvataide ry.

climateutopias.cargo.site